Невероятни турски десерти


Турската кухня е известна с богатството си от вкусни десерти. Почитатели намират в цял свят, но най-близо до истината се доближаваме, когато знаем, че са приготвени от турски майстор готвачи по оригинални рецепти и с качествени продукти. В турски ресторант Delight, в София може да се докоснете до автентичния вкус на тези изкушения за сетивата.

Опитахте ли баклавата (Baklava)? Това е един от най-известните турски десерти. То е сладко и хрупкаво слоено тесто, пълнено със смес от нарязани ядки (често орехи или лешници) и залято с ароматен сироп от захар и розова вода, както и поръсено с шам фъстък.

Друг представител на сладката турска кухня е кадаифът (Kadaif). Това е десерт, приготвен с тънки нишестести нишки. Те се пълнят с ядки (често орехи или фъстъци) и се заливат със захарен сироп. В ресторант Delight може да опитате Кюнефе - невероятен десерт, приготвен от кадаиф, моцарела, захарен сироп, шам фъстък.
Не може да минем без да споменем и локума (Lokum). По-известен като турска джелатина, това е мек и сладък десерт, направен от захар, глюкозен сироп и нишесте. Локумът се нарязва на кубчета и обикновено е покрит с пудра захар. Вместо бонбони, следващия път опитайте парченце локум.
Сутляш - турска версия на оризов пудинг. Той се приготвя от кисело мляко, плънката включва ориз, захар, ванилия и понякога розова вода. Сутляшът се пече във фурна до образуването на златиста коричка. Може да намерите в нашия турски ресторант!

Друг традиционен турско-мюсюлмански десерт е Ашурето. Представлява смес от различни зърнени храни (като ориз, пшеница и ячмен) и сушени плодове, захар, орехи и подправки. Ашуре се сервира в специални случаи и ритуали.

Има с какво да ви изненадаме! Опитайте нашите турски десерти на място или поръчайте онлайн за вкъщи. Разгледайте богатото ни меню. Всеки ще намери своето любимо турско ястие.