Пиде или пица?


Пиде е традиционно турско ястие, което се счита за разновидност на пица или поне така го оприличават европейците. То представлява дълга, плоска и тънка питка, приготвяна от тесто, което се оформя като лодка или лента. Върху тази питка се поставят различни видове пълнежи - месни или безмесни.

Популярните пълнежи за пиде включват нарязани на ситно зеленчуци (като домати, чушки и лук), различни видове сирена (като кашкавал или фета) и нарязано месо (като агнешко, пилешко или телешко). Също така, пидетата могат да бъдат с голяма разнообразие от пикантни пастети и сосове.

Традиционно, пидета се пекат в специални фурни, наречени "пиде устаси". Обикновено се сервират горещи и свежи, а най-често се ядат като предястие или като основно ястие в турската кухня. Пиде е популярно ястие в цяла Турция и се среща в различни варианти в Близкия Изток и на Балканите. Едно от разпознаваемите и предпочитани ястия от западния човек.

В автентичен турски ресторант Delight, в София ще намерите богата гама пиде (пица) предложения. Разгледайте нашето меню: Турски ресторант Delight. Елате и опитайте от всичко! Поръчайте храна за вкъщи директно през сайта!